Apartmani El Barco Logo

Lepote našeg kraja

Srebno jezero

Nalazi se u istočnoj Srbiji, u Braničevskom okrugu, nedaleko od Velikog Gradišta. Zbog svoje popularnosti, u našoj zemlji, poznato je i kao “Srpsko more”. Prosečne je širine 300 m, a dužine 14 km. Ovo popularno kupalište brojnim turistima već decenijama služi za odmor i ribolov, a bogat noćni život obećava nezaboravan provod.

Dalje »

Veliko Gradište

U podnožju Karpata i Homoljskih planina, na ulasku u Đerdapsku klisuru, u zagrljaju plavog Dunava i zlatonosnog Peka nalazi se opština Veliko Gradište – poznata i kao “predvorje Đerdapa”. Na teritoriji opštine živi oko 23.000 stanovnika smeštenih u 26 naselja. Grad Veliko Gradište broji oko 5.800 stanovnika i predstavlja administrativni, privredni i kulturni centar opštine. Od kulturno-istorijskih znamenitosti obavezno treba posetiti: zdanje Opštine, Crkvu Svetog arhangela Gavrila, Gimnaziju Veliko Gradište, Biblioteku “Vuk Karadžić”, Narodni muzej Veliko Gradište.

Dalje »

Ramska tvrđava

Srednjevekovno nalazište, Ramska tvrđava, jedno je od najznačajnijih lokaliteta Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Ram je tvrđava na obali Dunava u istoimenom selu, udaljena 25 km od Požarevca, odnosno 15 km od Velikog Gradišta. Istorijski izvori govore da je današnja tvrđava delo Bajazita drugog koji je posle smrti Mehmed Paše preuzeo vlast i obnovio Ram i Kulec. U neposrednoj blizini Ramske tvrđave nalaze se i zidine dobro očuvanog Karavan saraja (odmorište za karavane). Nešto niže su ostaci temelja nekadašnjeg turskog amama.

Dalje »

Manastir Nimnik

Ovaj stari manastir, sazdan u srednjem veku, nalazi se u hrastovoj šumi, u ataru sela Kurjače. Poznat je i po imenu Marijanski manastir. Građen je u doba kneza Lazara, a ktitorstvo se pripisuje vojvodi Ljudini Bogoslavu. U svojoj dugoj prošlosti manastir Nimnik je bio parohijska crkva. 1936. godine pretvoren je u ženski manastir i takav je do današnjih dana.

Dalje »

Daščara

Zapadno od sela Biskuplje, u predelu Manastirište udaljenom oko 1,5 kilometar od sela do kojeg vodi lep makadamski put, nalazi se sveti i lekoviti izvor Daščara. Smešten je u živopisnom pejsažu koji čine šumovite strane brda i uzani ravni prostor. Padine su obrasle gustom šumom, a posebno zapadna, u čijem je podnožju vrlo jak izvor. Iza tog uzvišenja je Veliko brdo, čija visina dostiže 311 metara, a na njegovoj drugoj strani je selo Kurjače sa manastirom Nimnik.

Dalje »

Gorica

Nalazi se u blizini sela Zatonja na nadmorskoj visini od 282m. Ovo mesto obiluje interesantnim prirodnim odlikama. Blizina Dunava koji je presekao Karpate i otvorio prostor od Panonske nizije do Mediterana, kao i visina ovog brda (Ram koji je u neposrednoj blizini je na nadmorskoj visini od 69 do 130m) uslovili su česte i snažne vetrove koji se često smenjuju, a od kojih su najpoznatiji Košava i Severac poznat i kao Gornjak. Ovakvo strujanje vetrova stvorilo je idealne uslove za neke ekstremne sportove, kao što je paraglajding.

Dalje »

Pek

Ukoliko ste zaljubljenik u netaknutu prirodu, Pek kod Velikog Gradišta je pravo mesto za vas. Ova bistro I mala reka dužine 129 km se upravo kod Gradišta uliva u Dunav. Reka pripada basenu Crnog mora. Pek je zlatonosna reka, pa je poznat i kao “Zlatni Pek”. Izletište Jaz, kod Velikog Gradišta, nalazi se na kilometar uzvodno od ušća Peka u Dunav. Uređeno je za potrebe kupača.

Dalje »

Golubačka tvrdjava

Golubačka tvrđava se nalazi na 4 kilometra nizvodno od Golupca, na strmim liticama, pre ulaska u veličanstvenu Đerdapsku klisuru. Tvrđava ima devet visokih četvorougaonih kula, povezanih sa ozupčenom šetnom stazom. Bila je podeljena na Unutrašnje i Spoljašnje utvrđenje. U budućnosti se velikim projektom obnove planira izmeštanje dela magistralnog puta koji prolazi kroz Golubačku tvrđavu, kao i osvetljenje ovog jedinstveno očuvanog, kolosalnog utvrđenja na Dunavu.

Dalje »

Viminacijum

Viminacium je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 km od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije (Moesie Superior), koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

Dalje »

Lepenski vir

Lepenski Vir je mezolitsko i neolitsko nalazište na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Prve arheološke iskopine su urađene 1965. godine. Najznačajnije iskopine urađene su 1967. kada su pronađene mezolitske skulpture. Sa iskopavanjem je završeno 1971. godine kada je nalazište preneseno 29.7 m više da bi se izbeglo potpljavanje lokaliteta. Glavni rukovodilac istraživanja ovog lokaliteta je bio profesor Dr Dragoslav Srejović sa univerziteta u Beogradu.

Dalje »

Nacionalni park Djerdap

Nacionalni park Đerdap se nalazi na desnoj obali Dunava, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, u dužini od 100 km. Đerdapska klisura je najveća klisura probojnica u Evropi i sastoji se od četri klisure i tri kotline, koje su raspoređene sledećim redom: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, klisura Veliki i Mali kazan, Oršavska kotlina i Sipska klisura. Najlepša klisure Đerdapa su Mali i Veliki kazan, gde se Dunav sužava na svega 140 metara i dostiže dubinu od 90 metara, tako da je njegovo dno ispod nivoa Crnog Mora za oko 30 metara.

Dalje »

Požarevac

Požarevac je sedište Braničevskog okruga, značajan administrativni, ekonomski i kulturni centar Srbije. Nalazi se na 40 kilometaraod Velikog Gradišta. Smešten je između tri reke: Dunava, Velike Morave i Mlave i ispod brda Čačalica.

Dalje »

Manastir Tuman

Ovaj manastir nalazi se u selu Tumane, desetak km od Golupca. Vreme nastanka manastira je neposredno pre Kosovske bitke a ktitor je Miloš Obilić koji ga je podigao u znak kajanja za nehotično ubistvo prilikom lova monaha Zosima Sinajita.

Dalje »

Manastir Rukumija

Manastir Rukumija u Bradarcu, nalazi se na 10km od Požarevca. Ovaj manastir se pripisuje knezu Lazaru i vezuje za kult sestre Jelice. Ne zna se tačno kada je podignut, ali se predposatavlja da je to bilo u 14 veku. Više puta je rušen da bi ga 1825 godine prvi put obnovio knez Miloš Obrenović. Manastir ima dve česme sa lekovitom vodom po imenu Reduša i Jerinac.

Dalje »

Vinarija Živković

Vinarija "Živković" vlasnika Miroslava Živkovića iz Požarevca, u Kličevcu proizvodi rajnski rizling, šardone, kaberne sovinjon i bermet. Vinarija poseduje degustacionu salu kapaciteta 30 mesta, a u funkciji je i moderan pogon za preradu grožda.

Dalje »

Vremenska prognoza
Udaljenost
Turistički vodič

Knjiga utisaka